Turkije heeft alles wat een toerist zich maar kan wensen! Het land heeft een aangenaam klimaat, prachtige landschappen en een zeer indrukwekkende cultuurgeschiedenis.
Daarnaast biedt Turkije een scala aan gezellige en gevarieerde badplaatsen zoals Marmaris en Alanya.

Het toerisme in Turkije concentreert zich grotendeels op de vele archeologische en historische plaatsen en op de kusten langs de Egeïsche en Middellandse zee.

Turkije mag dan nog niet toegetreden zijn tot de Europese Unie, geografisch gezien behoort een klein gedeelte van het land bij Europa.

Het Europese gedeelte heet Thracië en het Aziatische deel wordt Anatolië genoemd. De grootste stad van Turkije, Istanbul ligt precies op de grens van Europa en Azië en ligt zo in beide werelddelen.

De prachtige stad Istanbul bezit een aantal belangrijke historische bezienswaardigheden uit de byzantijnse en Ottomaanse tijd. De bekendste zijn de Sultan Ahmed Moskee (de Blauwe Moskee), Aya Sofia (Hagia Sophia), en het Topkapi paleis.

Andere belangrijke culturele en historische plaatsen elders in het land. die een bezoek verdienen, zijn onder meer Efeze, Pergamon, Troje en de landschappen van Cappadocië.

Strandvakanties, in het bijzonder van Turkse stadbewoners en bezoekers uit West-Europa, zijn van centraal belang voor de Turkse toeristenindustrie. De meeste toeristische stranden zijn te vinden langs de zuid- Egeïsche kust, en langs de mediterrane kust dichtbij Antalya. Belangrijke kustplaatsen zijn: Bodrum, Fethiye, Marmaris, Kusadasi, Izmir, Side en Alanya.

De redenen voor vakantiegangers om Turkije te bezoeken zijn zeer uiteenlopend. Het kan liefde voor de oudheid zijn, maar ook verlangen naar zon, zee en strand. De vele mogelijkheden op het gebied van cruises, watersport en cultuur lokken menig toerist naar Turkije. Alle ingrediënten hiervoor zijn dan ook aanwezig: een uitstekend klimaat en veel stranden.
Tel daarbij op de steden met al hun schoonheid en schatten uit een rijk verleden, dan begrijp je dat Turkije jaarlijks miljoenen toeristen trekt.